Laatste update: 21 april 2021

U bent hier: >> Archief

Archief Afdrukken

Archief

Locatie

Contact

Linklijst

Sitemap

Algemeen

© 2010-2021 MINC  XX

Symposia 2021

U bent hier: >> Archief >> De huid als spiegel

MINC Symposium "De huid als spiegel: infecties, koorts en vlekjes"

Dinsdag 23 oktober 2012

Hotel Van der Valk Maastricht

Accreditatie is aangevraagd bij de bureaus Cluster ABC1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten) (ID 114304) en voor de verenigingen NVMM, NVK, NIV, NVA, NVC, NVvH, NVALT en NVvN, AbSG en NVDV (ID 119677).


Presentaties

Opening door de avondvoorzitter

Dr. Jochen Cals, huisarts, MUMC+

Lees de huid: veelvoorkomende parasitaire infecties van de huid

Drs. Ivo Nagtzaam, dermatoloog MUMC+

Op en onder de huid: tekenbeten; wat is wijsheid?

Dr. Alje van Dam, microbioloog, OLVG en GGD Amsterdam

De jonge huid: kinderen met vlekjes (en koorts).

Dr. Gijs van Well, kinderarts-infectioloog en dr Jochen Cals, huisarts,  MUMC+

Slotwoord


Uitnodiging

Symposium "De huid als spiegel: infecties, koorts en vlekjes"

“Dokter, kijk eens. Wat heb ik hier?”:

Huidaandoeningen; iedereen loopt er wel eens gespikkeld of gevlekt bij. Vaak zijn de vlekken en plekjes onschuldig, maar dat is niet altijd even makkelijk te bepalen in de praktijk.

In drie praktische en interactieve sessies kunt u ervaren dat de huid soms echt als de spiegel van infecties kan fungeren.

Jeuk en beestjes. Dermatoloog Ivo Nagtzaam neemt u mee in de wondere wereld van de parasitaire huidinfecties. Van alledaagse luis tot schurft, maar hij vertelt ook waaraan we moeten denken bij de vakantieganger die terugkeert met een rode bult of vlek op het lichaam. U ontvangt tips om de juiste diagnose te stellen, geïllustreerd met prachtig beeldmateriaal.

De teek van de week. Het klein insect lijkt niet meer weg te denken uit de media. Recent werd de tekenradar.nl gelanceerd en de afgelopen jaren is er veel controverse over tekenbeten en de ziekte van Lyme. De nieuwe CBO richtlijn (in ontwikkeling) probeert richting te geven aan zinvol beleid. Maar wat is wijsheid? Microbioloog en teken-expert Alje van Dam vertelt over de relevante diagnostiek, behandeling en voorlichting. Zodat u weet wanneer u vooral wél en níet moet handelen. Hij bespreekt ook de kennishiaten die er nog bestaan op dit gebied.

Kinderen met koorts en vlekjes, weet u het nog? Parvo B19, streptokok, meningokok, varicella zoster; ze zorgen allemaal voor vlekjes en meestal koorts, maar toch is het beleid volledig anders. In de laatste sessie van de avond loodsen kinderarts Gijs van Well en huisarts Jochen Cals u in een zeer interactieve sessie langs alle kinderziekten met vlekjes. Test uw kennis en u bent weer helemaal bij.

In deze MINC komt alles aan bod; van de diagnostiek op het lab tot en met de voorlichting in de spreekkamer, relevant voor ervaren dokters, maar ook artsen in opleiding.

Heeft het programma je geprikkeld om deze MINC avond bij te wonen? Inschrijven kan via www.minc.eu.

Ik hoop u allen te zien op dinsdag 23 oktober,

Namens het MINC bestuur,


Dr. Jochen Cals,Universiteit Maastricht, huisarts