Laatste update: 28 april 2020

U bent hier: >> Archief

Archief

De MINC symposia worden

mogelijk gemaakt door

bovenstaande sponsors.

Afdrukken

Archief

Locatie

Contact

Linklijst

Sitemap

Algemeen

© 2010-2020 MINC  XX

Symposia 2020

U bent hier: >> Archief >> SOA bestrijding

Symposium “Ontwikkelingen in SOA bestrijding: trends, diagnostiek en behandeling"

Donderdag 9 december 2010
Golden Tulip Apple Park Maastricht

Accreditatie is verstrekt (2 punten) bij GAIA (zie voor welke verenigingen GAIA.PDF)


Presentaties

SOA in Limburg: trends en nieuwe risicogroepen (gegevens opvraagbaar bij anne-marie.niekamp@ggdzl.nl)

Drs. Anne-Marie Niekamp, arts Maatschappij en Gezondheid - Infectieziekten
Coördinator Seksuele Gezondheid en SOA, GGD Zuid-Limburg

Nieuwe inzichten in Aids-behandeling

Dr. Selwyn Lowe, internist-infectioloog, MUMC

Snelle point-of-care testen voor detectie van SOA's

Drs.Laura van Dommelen, arts-microbioloog, Stichting PAMM Eindhoven

Immuunrespons na hepatitis B vaccinatie en revaccinatie

Dr. Christian Hoebe, arts-epidemioloog infectieziekten,
Hoofd afdeling infectieziektebestrijding GGD Zuid Limburg.


Uitnodiging

Op deze MINC bijeenkomst op donderdag 9 december 2010 zullen we ingaan op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van sexueel overdraagbare aandoeningen. Zowel de nieuwste trends en nieuwe/verborgen risicogroepen, alsook behandeling en diagnostiek komen aan bod.

De avond zal geopend worden door Drs. Anne-Marie Niekamp. Zij zal als Coördinator Seksuele Gezondheid en SOA van GGD Zuid-Limburg een overzicht geven over de nieuwe ontwikkelingen en fenomenen op het gebied van SOA's. Allereerst presenteert zij de laatste stand van zaken op het gebied van de prevalentie van Chlamydia trachomatis, Neisseria gonnorrhoea, syfilis, HIV en hepatitis B in Limburg. Daarna zullen een aantal risicogroepen op SOA gebied worden besproken en zal zij dieper ingaan op een nieuwe groep: de swingers. Recent GGD onderzoek besteedt aandacht aan deze verborgen risicogroep.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd 'AZT' (zidovudine) geïntroduceerd voor de behandeling van een HIV-infectie. Al snel bleek dat deze monotherapie slechts kortdurend werkte: het virus werd resistent. Halverwege de jaren negentig kwam de introductie van hoog-actieve antiretrovirale therapie (HAART); een combinatie van (minimaal 3) HIV remmende medicijnen. Dit bleek een doorbraak in de behandeling van HIV-positieve patiënten. Was er bij de introductie van HAART slechts keuze uit 3 verschillende klassen medicijnen, tegenwoordig zijn er inmiddels 6 beschikbare klassen HIV-remmers beschikbaar. Dr. Selwyn Lowe zal hierover een overzicht geven.

Een infectie met Chlamydia trachomatis is wereldwijd de meest prevalente SOA. Momenteel vindt de meeste diagnostiek van Chlamydia plaats d.m.v. moleculaire testen. Echter, het zou een hele vooruitgang zijn als deze detectie kan plaatsvinden door middel van snelle point-of-care testen. Drs. Laura van Dommelen presenteert haar onderzoek over de bruikbaarheid van drie Chlamydia point-of-care testen.

De afsluitende lezing heeft als onderwerp hepatitis B vaccinatie. Vaccinatie is de belangrijkste preventiemaatregel om hepatitis B infectie en de complicaties van levercirrhose en levercarcinoom te voorkomen. Het vaccin wordt zowel toegepast bij werkenden met hepatitis B risico, zoals gezondheidswerkers als risicogroepen en kinderen. Het vaccin is veilig en effectief, maar bij een deel van de gevaccineerden leidt vaccinatie niet tot beschermende immuunrespons. Waarvan is deze non-respons afhankelijk en hoe effectief zijn revaccinatiestrategieën? Dr. Christian Hoebe, arts-epidemioloog infectieziekten, geeft antwoord op deze vragen aan de hand van recent onderzoek onder 12.000 gevaccineerden en 400 gerevaccineerden.  

Ik hoop u allen te zien op deze interessante MINC bijeenkomst,

Namens het MINC-bestuur,


Dr. Petra Wolffs, Unithoofd moleculaire diagnostiek afdeling Medische Microbiologie MUMC, Medisch moleculair microbioloog